ALKARI PANEL

Az alkari panelből a ragadozók rendszerint kettőt visznek magukkal a vadászat során. Két alapverziójuk létezik, az egyik a csuklópengét elrejtő, a másik az önmegsemmisítővel rendelkező. Ezeken kívül viszont rengetegféle konfiguráció létezik a pusztán fegyverplatformként működőtől egészen a holo-projektorral ellátott szerkezetig.

 

ÁLCÁZÓ GENERÁTOR /Cloak Generator/

A fény hajlításával a ragadozó képes majdnem teljesen láthatatlanná válni az emberi szem számára. Az álcázott ragadozóból maximum a torzított körvonalát láthatjuk, melyet, ha nem tudjuk, mit nézünk, akár érzéki csalódásnak is vehetünk. Az álcázó mezőt egyes feltételezések szerint a ragadozók testét fedő háló bocsátja ki.

A legtöbb álcázó csak a ragadozót fedi el, azonban ismert néhány olyan variáns is, mely már képes a fegyverzet (lándzsa, csuklópenge) lefedésére, míg azt a ragadozó testközelben tartja. Ezek azonban sérülékenyek, egy nagyobb erejű lőfegyver találatára leválhatnak.

Továbbá nem fedi el a maszk szemlencséinek villanását sem. Bár eme jelenség oka ismeretlen, de könnyen leleplezheti a ragadozót.

A szerkezetnek általános működési hiányossága, hogy egyes esetekben önmagától kikapcsolhat pár pillanatra, ezzel felfedve a ragadozót. Amennyiben víz éri, azon nyomban használhatatlanná válik.

Vezérlése az alkari panelről történik, amennyiben az megsérül, az álcázó generátor működésképtelenné válik. Meghibásodás esetén a ragadozó testén kék energianyalábok cikáznak, míg le nem kapcsolja a generátort.

 

ÉLEZŐ

A ragadozók ezzel a szerkezettel tartják karban és élezik ki a csuklópengéket, valamint valószínűleg az alkari pengéket is. A három lézersugár addig hevíti a fémet, míg az izzani nem kezd.

 

HOLOGRÁF /Holographics/

3D-s vörös hologram, melynek projektora az alkari panelbe van építve. A ragadozó szinte bármit megjeleníthet vele, mint például távol zajló eseményeket, épületek felépítését.

 

HUROK /Noose/

A ragadozók leggyakrabban áldozataik felfüggesztésére használják, olykor azonban prédák csapdába ejtésére is alkalmazzák.

 

MASZK /Mask/

A ragadozó legalapvetőbb felszerelése. Segíti a tájékozódást, rendszeradatokkal szolgál, távcsőként üzemel, célzó berendezésként szolgál, valamint segíti a levegő megszűrését.

A maszkok kinézete egyedenként változik. Valószínűleg minden egyes vadász maga készíti el a sajátját, így az jól tükrözi tulajdonosa ízlésvilágát.

A vállágyúhoz tartozó hárompontos célzó berendezést is legtöbbször a maszkba építik, méghozzá a jobb vagy bal oldali halántékrészhez, a szemlencsék fölé. Célzáskor a maszk vizorján a célszemélyt vagy tárgyat - melyre a ragadozó ráállította a lézert - egy háromszög fogja körül, melyre az ágyú rááll.

Számtalan látásmóddal rendelkezik a hőtérképezéstől az ultraibolya érzékelésén át egészen az olyan extrém módig, amellyel az idegenek (alien) vállnak tökéletesen láthatóvá.

Képes a digitális nagyításra, imigyen a ragadozó tőle több száz méterre lévő prédát vagy eseményt is megfigyelhet. Beépített mikrofonja párhuzamba működik a nagyító rendszerrel, így a távoli préda hangja is hallhatóvá válik.

A maszk (bár az is lehet, hogy az alkari panelek valamelyike) rendelkezik saját memóriával, amibe képes rögzíteni a környezeti zajokat, majd azt visszajátszani. Hangszórója segítségével akár mások számára is hallhatóvá teheti.

A maszk rögzíti a vállágyút a célon. Mikor a ragadozó a prédára állítja a hárompontos lézert, a maszk vizorján a célpontot egy háromszögletű vörös jel veszi körbe. Imigyen az bárhová is megy, a vállágyú követi a mozgását.

Vezérlése ismeretlen. A látásmódok közötti váltás némely esetben az alkari panelről történik. Azonban a célzó rendszer aktiválása, a hangfelvevés és visszajátszás, a nagyítás és számtalan funkció látszólag magától kapcsol be vagy ki. Egyes feltételezések szerint a maszk képes a gondolati parancsok érzékelésére, s a ragadozó ily módon irányítja. Egy másik elmélet szerint a belsejében apró kapcsolók vannak, melyeket a vadász a szájszerveivel működtet.

A maszkok egyik különleges tulajdonsága, hogy álca alatt olykor felvillan a szemlencse. Eme jelenség funkciója és mikéntje ismeretlen.

 

Az ismert látásmódok

 

- A ragadozó általában ezt az úgynevezett hőlátás-módot /Thermal-vision mod/ használja, mikor az emberekre vadászik. Két verziója ismert, a kék az elterjedt, míg a vöröset eddig csak beavatatlanok használták.

- Mivel az idegenek (alienek) nem sugároznak ki hőt, így őket egy speciális móddal érzékelik.

- Az emberi belső szervezetek megfigyelésére több látásmód is szolgál. Az elsővel a csontváz, a másodikkal a szervek, a harmadikkal a túlburjánzott sejtszövetek vizsgálatára szolgál. Illetve a hőlátás is felhasználható

- Eme látásmóddal a ragadozó valószínűleg jobban észlelheti a fém tárgyakat, mivel azok sokkal tisztábban kivehetőek.

- Az ibolyán túli UV sugárzást észlelő látásmód.

- A maszk rögzíti a vállágyút a célponton.

 

MEDI CSOMAG /Medi-Kit/

A ragadozó elsősegély csomagja, melyet a mellvért hátoldalára, a jobb vagy bal lapockára illesztve hordanak. Számtalan különböző orvosi elszereléssel ellátták, imigyen a ragadozó az egyszerű lőfegyver okozta sebtől a végtagelvesztésig bármilyen sérülést elláthat.

 

ÖNMEGSEMMISÍTŐ RENDSZER /Self-Destruct Mechanism/

ragadozók általában a bal alkarjukon hordják. A panel felpattintásával érheto el az aktiváló mechanizmus, melyet valószínuleg egy aktiválási sorrend és biztonsági kód is véd a véletlen bekapcsolástól. A szerkezetet többnyire akkor használják, mikor a préda legyozte oket, feltehetoen saját technológiájuk védelme érdekében. Néha azonban az idegen (alien) szaporulat megfékezésére is felhasználják. Hatóerejük változó, a kisebbek csak pár száz méteres körzetet tarolnak le, a nagyobbak egy egész várossal is végezhetnek. Azt azonban nem tudni, hogy valójában mit rejt a panel, ami ekkora pusztításra képes.

 

PÁNCÉLZAT /Armour/

Szintén alapfelszerelés, melyből a ragadozók számtalan verziót viselnek. Van szórványos, csak létfontosságú szerveket védő, de fellelhető teljes testpáncélok is. Alakjuk és mintázatuk legalább annyira változatos, mint a maszkok. Általában a mellvértet, a váll-, lábszár- és ágyékvédőket minden ragadozó hordja, a többi kiegészítés, mint has-, comb- és felkarvédők, papucs, valamint kesztyű viselete már egyedenként más.

A legtöbb golyó- és saválló, azonban egyes klánok az ifjoncaikat nem saválló páncélba küldik a beavatásra.

 

TESTHÁLÓ /Body Mesh/

A ragadozók legalapvetőbb ruházata, mely a test nagy részét lefedi. Feltételezhetően ez vetíti ki az álcázó mezőt. Valószínűleg ez további védelmet nyújt az extrém hőmérsékletekkel szemben, mint a sarkvidéki hideg, illetve a tűz.

 

Trófea tisztítók

A ragadozó számos eszközt használ a trófeái megtisztítására. Ezeket egyes esetekben maguknál tartják, másokban az űrhajóikon hagyják.

 
Oldalmenü
Szavazás
Alien vagy Predator?
Alien(s)
Predator
Diavetítő
Naptár